Ručni satovi pod povećalom: tajna kazaljki na satu i njihovih oblika

Michal Pindura 1 26.10.2018

Šta bi bio sat bez kazaljki? Ako ne uzmemo u obzir digitalne modele, sat bi, s gubitkom kazaljki, izgubio svoj izražaj i funkcionalnost. Kazaljke su one koje nam interpretiraju jezik vremena u razumljivom obliku. Nevjerojatno je da to rade unatoč raznolikosti oblika, duljina, širina, boja i obrade koje nude.

Za vrijeme što radimo s ručnim satovima tisuće analognih i digitalno-analognih modela prošlo je kroz naše ruke, sa stotinama oblika kazaljki. Doista, jeste li ikada razmišljali o tome zašto vaš sat ima baš takve kazaljke kakve ima i zašto se vrte u smjeru u kojem se vrte? U sljedećim redcima pokušat ćemo odgovoriti na ova pitanja.

Ručni satovi pod povećalom: tajna kazaljki na satu i njihovih oblika

Iz toga, koliko su kazaljke važne za funkcioniranje sata, je vrlo lako zaključiti da njihova uloga neće biti samo dekorativna. Prvo i najvažnije, one su bitan element, bez kojih bi sat bio jedva polovičan. Povlaštenog položaja kazaljki vrlo su svjesni dizajneri satova od Japana do Švicarske, a na trudu koji ulažu u njihov detaljni dizajn, ništa nisu promijenili ni digitalni displeji ni više ili manje egzotični načini prikazivanja vremena koji su nas u zadnje vrijeme preplavili. I kako su kazaljke došle na tu poziciju?

Na samom početku njihova putovanja bio je sunčani sat, čija je sjena (štap) pokazivala približno vrijeme drevnim Kinezima i Egipćanima u razdoblju oko 1500. g. pr. Kr. U srednjem vijeku, sat s jednom kazaljkom (satnom) koji je ljudima pokazivao kada je vrijeme za bogosluženje, dobio je mjesto na najvišoj zgradi u tadašnjim mjestima – crkvi. Kako su se zahtjevi ljudi mijenjali i povećavali tijekom godina, sat je postajao sve precizniji, sve složeniji, a opseg njegove opreme ovisio je samo o količini novca koji su utjecajne osobe, uključujući plemiće i vladare, mogli ponuditi vještim urarskim majstorima.

Najpoznatiji od njih bili su Englezi Daniel Quare (izumio je minutnu kazaljku), John Arnold i Švicarci Pierre Jaquet-Droz, te slavni Abraham Louis Breguet. Ovom posljednjem se, osim dizajna prvog tourbillona, ponekad pogrešno pripisuje i izum sekundne kazaljke. To je vjerojatno zato što su ju imali svi njegovi džepni satovi.

Karakteristična značajka Breguetovih džepnih satova bila je elegantna, pljosnata kazaljka s prstenom koji je bio izravno povezan sa šiljkom kazaljki. Do današnjih dana „Breguet“ kazaljke su dio logotipa fabrike koja nosi ime legendarnog urara, a spremno ih koriste i drugi brandovi satova, kao što je Tissot sa svojim retro modelima Heritage 1936.

Breguet - Tissot Heritage 1936

Oblici kazaljki koje danas vidimo u modernim satovima mogu se usporediti s nekom vrstom kronike. Svaka povijesna epoha i svaki umjetnički stil ostavili su nešto iza sebe. Zato su među imenima vrsta kazaljki (u urarskoj terminologiji nazivi su uglavnom francuski), postoje oznake kao što su Luj XV., orijentalne, Art deco i mnoge druge. Među osnovne i među proizvođačima satova najpopularnije uključujemo:

Poire Corps renflé (u obliku kruške)

Poire Corps renflé - Zeppelin LZ129 7048-3

Dauphine

Dauphine - Festina Extra

Feuille (u obliku lista)

Feuille - Junkers 6334-1

Lancette (u obliku koplja)

Lancette - Just Cavalli Logo JC1L007M0065

Cathedrale (u obliku katedrale)

Cathedrale - Oris Big Crown 1917

Mercedes

Mercedes - Rolex Explorer

Obélisque (u obliku kvadrata)

Obélisque - Calvin Klein City K2G211C6

Bâton (u obliku štapića)

Bâton - Jaeger LeCoultre Geophysic True Second 8018420

Losangé (u obliku romboida)

Losangé - Esprit TP10924 Rosegold ES109242003

Svaka od ovih vrsta ima nekoliko varijacija i mnoštvo izvedenih oblika. Što se tiče obrade, mogu biti pozlaćene, modrene, crnjene, prerezane, pune, sa ili bez luminiscentnih površina. Kreativnost nema granica. Ali dizajneri bi trebali uvijek imati na umu da je primarna funkcija kazaljki pokazivanje vremena, pa ne smiju biti premale ili se podudarati sa bojom brojčanika.

Na kraju našeg izleta u svijet kazaljki da vas još priupitamo da li ste ikada razmišljali, zašto se kazaljke na satu kreću u smjeru kazaljki na satu? Prilikom prvog čitanja vratolomno pitanje u sebi sakriva tisuće godina staro znanje čovječanstva čije je postojanje uvijek bilo povezano sa suncem. Svi znamo, kretanje sunca na nebu je uvijek isto: iz dana u dan putuje od istoka prema zapadu. Kad je čovjek počeo određivati vrijeme pomoću mehaničkih satova, pokušao ih je konstruirati tako kako bi oponašali kretanje sunca. Ako ste se ujutro postavili licem okrenutim prema jugu, mogli ste vidjeti kako se sunce postupno kreće od vaše lijeve prema desnoj ruci. I baš to se događa sa kazaljkama na satu.

Dodaj komentar

Komentari (1)

Jože Pristošek kazalci LOSANGE 150/90/21 rose gold bi potreboval za obnovo moje technos ure iz leta 1960 34 mm rosegold as1130 movement ,in iščem za jaeger le coultre cal 201m aet 710 pozdrav jože